Vennligst installer Flash® og aktiver Javascript.

>> Gjør en forespørsel

Grisene

Svart Dalagris og dens historie

Det er ingen vanlig gris som rusler rundt i fjellsiden.Dette er gris av rasen ”Svart Dalagris”.
Vi hentet våre første grisunger på Maihaugen i 2001 og på Jærmuseet et par år etter. Siden den gang har besetningene på Maihaugen og Jærmuseet blitt slaktet. Grisene på Haugland er derfor en av svært få besetninger i Norge.
Jærmuseet i Rogaland har vart Dalagris på for, de bistår med avlsarbeidet og gjør en god jobb for å hjelpe oss med dette.

Beite og for

På fjellbeite i skog og utmark lever grisen i sitt naturlige habitat.
Grisen får kraftig rygg og lårmuskulatur i det relativt bratte terrenget, og med så mye mosjon og frisk luft blir apetitten høy. De spiser mye gress, lyng, bær og røtter.
Grisen beiter her på stedegne lyngsorter, urter og gress, noe som igjen setter smak på kjøttet "Terroir - The sence of place".
Som tilleggsfor får grisene kun for som er basert på kornprodukter.
Denne kombinasjon av for og levemåte gjør Svart Dalagris til noe helt unikt i Norge. Det er denne grisen som er basis og brukes til viderforedling.

 

Egenskaper

Grisene er rolige og tillitsfulle. Selv under grising og etter å ha fått  grisunger tillater de kos og kontakt med røkteren.
De har gode morsegenskaper og er veldig beskyttende overfor ungene mot ytre farer som rovdyr.
Dette er en medium stor gris (voksne blir mellom 180 - 220 kg tunge). De har solide lemmer, lange ører som beskytter mot kvist og kvast, den sterke snuten med et veldig tykt tryne roter lett rundt i jord og røtter.
Den er kortere en sine artsfrender i de norske grisehus og har naturlig mer spekklag og bust som isolerer godt ute i den sørlandske vinterkulden.
Om sommeren når solen steker har den mørke fargesjatteringen en beskyttende effekt mot solbrenthet.
Rasen egner seg derfor godt til frilandsdrift i skog og hei her i området.
Rase, alder, for og områdedts spesielt urterike beite setter preg på kjøttets smak og unike kvalitet. Denne rasen har en helt utrolig fin marmorering i kjøttet som ikke ellers finnes på det norske markedet i dag. Dette gjør og at den har helt spesielle egenskaper for spekeskinker som kan lagres over år med lavt innhold av salt.
Grisen det skal lages spekeskinke av slaktes ved 14-16 mndr. alder og har en vekt på 120-140 kg.

 

Facebook

Copyright © Bekkereinan AS 2020   |   Telefon: 915 28 835 / 454 67 060   |   post@bekkereinan.no